Informasjon til alle brukere: Sprekere avvikles dessverre 31.12.2018.
Klikk her for å lese mer.

HVOR VIL DU PÅ TUR?

Sprekere gir deg tilgang til turløyper i hele landet. Alt fra de råeste høyfjellsturer til trilleturer i sentrumsnære strøk. Finn en tur som passer for deg.

Solheim - Tysnessåta

  • {{activityTypeNames[activity]}}
4,8km

Fin tur som passer både for voksne og større barn.

Tysnessåta ligger nord på øyen, og det går stier opp fra alle bygdene rundt Såto, som den blir kalt lokalt. Løypen starter flatt innover på traktorvei, og du ser snart fjell opp til venstre. Dette hører til fjellmassivet rundt Såto, men du ser ikke toppen. Kryss broen over Dalseterelven, som renner ut i Gjermevatnet. Etter en halv time tar du av fra traktorveien på sti og starter på oppstigningen. Stien er ikke merket, men den er tydelig og lett å gå opp gjennom bjørkeskogen. Det kan være noen partier med litt vått underlag. Etter 5-10 minutter kommer du opp til en liten hytte, og du har her en fin utsikt sørover på øyen. På rundt 550 meters høyde flater terrenget noe ut, og du får et glimt av Såto på vei innover vidden. Siste delen kan du velge å gå rett på, som er brattest, eller gå en slakkere sti litt mer til høyre. Fra Tysnessåta 752 m.o.h. er det flott utsikt i alle retninger, langt ut i havet og innover fjorden. For å lage en rundtur og komme tilbake til samme sted, kan du gå i retning mot Grovatnet, uten tydelig sti. Fra toppen holder du da mer østlig retning enn der du kom opp, og så videre utover fjellet. Du passerer to små vann og går ned mot utløpet av Grovatnet. Herfra kommer du inn på tydelig sti som går sørvestover, og som går over i den traktorveien du startet turen på.

Tilkomst
På veien mellom Uggdal og Onarheim er det tydelig skiltet med Solheim og turløype. Fra krysset er det 3 km bilvei til en stor parkeringsplass innenfor Solheim.

Tidsbruk
4 timer tur/retur.

Passer for
Alle som er i normalt god form, både barn og eldre, kan klare turen fint. Turen er ikke egnet for trillevogn eller rullestol.

Utstyr
Kle deg etter været. Du kan møte områder med våtere underlag, så gode tursko anbefales.

Kart
Husnes 1214 IV, Fusa 1215 III, Turkart Tysnes.

Turtipset er hentet fra Opptur Hordaland (Bergen Turlag)


Del denne turen