Informasjon til alle brukere: Sprekere avvikles dessverre 31.12.2018.
Klikk her for å lese mer.

HVOR VIL DU PÅ TUR?

Sprekere gir deg tilgang til turløyper i hele landet. Alt fra de råeste høyfjellsturer til trilleturer i sentrumsnære strøk. Finn en tur som passer for deg.

Stoltzekleiven opp

  • {{activityTypeNames[activity]}}
0,9km

Stoltzekleiven eller Stoltzen som turen også kalles, går opp den bratte fjellsiden til Sandvikspilen. Dette er en populær trimtur og det arrangeres motbakkeløp her årlig.

Det er lett å finne frem til starten av løypen i Fjellveien, denne er oppmerket med skilting og det står en treport i starten hvor navnet Stoltzekleiven er inngravert. Løypa består av ca. 800 trappetrinn i stein og en tretrapp mot slutten. Den begynner relativt flatt, men blir raskt bratt når trappetrinnene begynner. Den gjennomsnittlige stigningen er 35 grader og den totale stigningen er på 299 meter. Fra starten i Fjellveien til målet ved Sandvikspilen er det 910 løpemeter. Sandvikspilen ligger på 417 meter over havet og kan lokke med en praktfull utsikt over Bergen. Merk at Stoltzen er "enveiskjørt", man bør ikke gå ned samme vei man gikk opp.

Tilkomst:
Ta bussen til Mulen og gå opp til startpunktet i Fjellveien 15. Det er parkeringsplasser ved Mulebanen, samt langs veiene i nærheten.

Tidsbruk:
Tidsbruken avhenger naturligvis av hvor god form du er i, og hvor fort du vil gå. Mens de sprekeste bruker under 10 minutter, bruker andre opp mot en halvtime.

Passer for: 
Denne ruten passer for trening. Vær forberedt på en bratt og tung tur. Turen er populær, så solfylte ettermiddager kan det bli kø.

Utstyrsbehov:
For å gå turen bør du ha lette sko og klær du kan svette i.  

Fakta om turen:
Det opprinnelige navnet var imidlertid Ræveskåret, men da mange mente at dette var et upassende navn på turstien ble det endret til Stoltzekleiven fordi løypen begynte ved Stoltzegården. Det første løpet opp Stoltzen ble arrangert i 1979 av Varegg, men da var det bare 50 løpere. I 1986 var det snakk om å legge ned hele løpet, men i stedet inviterte Varegg Norge Rundt og plutselig var Stoltzen populært. Utover 2000-tallet eksploderte deltakertalet på løypen.


Del denne turen